اینورتر یک تبدیلکننده است. با استفاده از اینورترها، برق AC موجود در شبکه شهری با ولتاژ ۲۲۰ ولت و فرکانس ۵۰ هرتز دریافت میشود و سپس به ولتاژ DC تبدیل میکنند. اینورترها قادر هستند ولتاژ DC را به AC تبدیل سازند، اما با ولتاژ و فرکانس تعیینشده از سوی کاربر این کار را انجام خواهند داد. این دستگاهها را میتوان به دو دسته اینورتر سه فاز و تک فاز تقسیم کرد.
تفاوت اینورتر تکفاز و سه فاز
تفاوت اصلی بین اینورترهای تکفاز و سه فاز در نوع ورودی آنها است. درایوهای تکفاز برق تکفاز را در ورودی دریافت خواهند کرد و برق سه فاز را در خروجی به تولید میرسانند. اما دستگاههای سه فاز، برق سه فاز را در ورودی خود میگیرند و برق سه فاز را در خروجی ارائه میکنند.
در بخش اولیه، برق AC از طریق یک سوئیچ به برق DC تبدیل خواهد شد و سپس مجددا به برق AC با پارامترهای مدنظر ما تبدیل میشود. تفاوت اصلی بین اینورترهای سه فاز و تکفاز در سوئیچ اولیه آنها است.
طرز کار اینورتر سه فاز
عملکرد درایوهای سه فاز بهوسیله قطع و وصل مداوم کلیدهای قدرت آن انجام میشود. با استفاده از قطع و وصل مداوم، ماسفتها، IGBTها و سایر اجزای برد اینورتر میتوانند پالسهای الکتریکی را شارژ کنند. این پالسها منجر به تولید ولتاژ الکتریکی در بخش خروجی اینورتر خواهند شد.
در یک سیستم سه فاز، 3 سیم برق وجود دارد و بازوهای آن بهطور معمول با زاویه ۱۲۰ درجه با یکدیگر اختلاف فاز دارند. چنین ساختاری باعث ایجاد یک منبع AC سه فاز میشود که در طول یک دوره کامل یا ۳۶۰ درجه، هر یک از این بازوها 2 بار به نقطه اوج خود میرسند.
اینورتر سه فاز دارای 3 کلید تکفاز است که هر کدام از پایهها میتوانند به ترمینال بار وصل شوند. ضمن آنکه، برای محافظت از بار در سیستم سه فاز، از حالتهای مختلفی استفاده میشود.
مشخصات فنی اینورتر سه فاز
برای بررسی یک دستگاه سه فاز باید فاکتورهای مختلفی را درنظر گرفت. توجه داشته باشید که موارد زیر تنها برخی از مشخصات فنی اینورتر سه فاز است و احتمال دارد ویژگیهای دیگر نیز وجود داشته باشند.
ظرفیت توان
این دستگاه مشخصکننده حداکثر توانی است که درایو میتواند تولید کند. بیان معمول ظرفیت توان به واحد کیلووات (kW) یا مگاوات (MW) خواهد بود.
ولتاژ ورودی
ولتاژ AC سه فازی که اینورتر دریافت میکند را شامل خواهد شد. معمولا بیان به واحد ولت (V) میشود.
ولتاژ خروجی
این به ولتاژ AC سه فازی که اینورتر تولید خواهد کرد، اشاره دارد. این پارامتر نیز به واحد ولت (V) بیان میشود. برخی اینورترها ولتاژ خروجی قابل تنظیم دارند.
فرکانس خروجی
فرکانس AC سه فازی که اینورتر میتواند تولید میکند. معمولا بیان به واحد هرتز (Hz) است و برای بسیاری از کاربردها، فرکانس ۵۰ یا ۶۰ هرتز در نظر گرفته میشود.
نوع کنترل
احتمال دارد دستگاه دارای نوع کنترلی مانند PWM (مدولاسیون پهنای پالس) و یا MPPT (ردیابی خیرهسازی نقطه قدرت بیشینه) باشد.
کاربردهای اینورتر سه فاز
در مکانهایی که موتورهای سه فاز با توان بالا وجود دارند، استفاده از اینورترهای سه فاز بیشترین کاربرد را خواهد داشت. استفاده از اینورتر صنعتی تکفاز برای راهاندازی این نوع موتورها ممکن نیست.
بعضی از موارداستفاده از اینورتر سه فاز شامل کارخانههای تولیدی، مزارع کشاورزی و کارگاههای صنعتی میشود. علاوهبر این، استفاده از این دستگاههای سه فاز برای راهاندازی پمپها، دینامها، دکلهای نفتی، صنعت سنگ و حفاری های عمیق نیز متداول خواهد بود.
مزایای استفاده از درایوهای سه فاز
استفاده از اینورترهای سه فاز در سیستمهای با توان مصرفی بالا (بیشتر از 800 وات) معمول است. در حقیقت، اینورترهای تکفاز توانایی پشتیبانی تا زیر 1000 وات را دارند. برای خرید انواع اینورتر، سافت استارتر و دیگر تجهیزات میتوانید از امکانات درخشش الکتریک بهره ببرید.
ایمنی بیشتر برای تجهیزات و کاربر
استفاده از اینورتر سه فاز، باعث کاهش خطرات برقراری اشتباه جهت و کاهش احتمال برگشت انرژی به خطوط برق میشود که از نظر ایمنی برای تجهیزات و کاربران مزایای قابل توجهی دارد.
در فرآیند تبدیل برق تک فاز به سه فاز در اینورترهای سه فاز، بازدهی و راندمان بهبود مییابد و از انرژی بیشتری استفاده میشود.
توانایی جابهجایی بار الکتریکی بیشتر
دستگاههای سه فاز قابلیت جابهجایی و انتقال بار الکتریکی بیشتر را نسبت به اینورترهای تکفاز دارند.
جلوگیری از افت جریان و ولتاژ
استفاده از این دستگاه، جریان و ولتاژ را در انتقال و استفاده از بارهای الکتریکی بهبود میبخشد و از افت و خطاهای ممکن جلوگیری میکند.
اما باید توجه داشت که یکی از مسائل اصلی استفاده از این دستگاهها قیمت اینورتر سه فاز است. این دستگاهها معمولا قیمت بالاتری نسبت به دستگاه تکفاز دارند. بههمین جهت باید هنگام خرید اینورتر سه فاز بررسیهای لازم را انجام دهیم تا خرید مطمئنی از برند مناسبی داشته باشیم.
اینورتر زیمنس
اینورتر زیمنس امکانات کنترل دقیق، حفاظت و سافت استارتر را دارد. با استفاده از اینورترهای زیمنس، کاربران میتوانند از عملکرد پیشرفته و بهینه الکتروموتورها بهرهمند شوند و در نتیجه کارآمدی و کارکرد بهتر را تجربه کنند.
جمعبندی
اینورتر سه فاز، مبدلی است که این قابلیت را دارد تا برق سه فاز را در ورودی بگیرد و در خروجی خود برق سه فاز با ولتاژ موردنظر کاربر را تولید کند. این تجهیزات به خصوص در صنایعی که از موتورهای با توان بالا استفاده میشود، کاربرد دارند. استفاده از اینورترهای سه فاز عموما به طراحی پیچیدهتری نیاز دارد. اما در کنار آن، اینورترهای سه فاز مزایای بسیاری را فراهم میکنند.
Leave A Comment